e-off.hu     Hibajavítás éjjel nappal 0-24h-ig 1 órán belül     Ügyelet: 06-30-943-4116   e-off.hu


Energia gazdálkodás okosan!

Nem is gondolnánk, hogy a mai modern világ kedvelt készüléke a számítógép, milyen sok energiát fogyaszt, főleg ha amikor nem használjuk, és csak úgy magára hagyjuk. Általában bekapcsoljuk a számítógépet és a perifériákat (nyomtató, fax, stb.) amikor abbahagyjuk a rajta végzett tevékenységet, egyszerűen ott hagyjuk órákig és más tevékenységet végzünk. A számítógép egy bizonyos idő után készenléti módba vált (ha ez be van állítva).

De az igazi megoldás, ha kikapcsoljuk. Egy 300 W-os készülék 5 órai üresjáratban fölöslegesen 1500 W-ot fogyaszt 1 hónapban, az 45 kW. Egyszerűen egy kapcsolós elosztóval az összes készüléket lekapcsolhatjuk, ha már nem használjuk azokat. Ugyan így minden távirányítóval rendelkező készülék 5-10 W készenléti teljesítményt fogyaszt (TV, rádió, DVD, stb.), ha nem kapcsoljuk ki. Ha csak a távirányítóval, akkor bizony egy-két energiatakarékos égő fogyasztását eszik meg anélkül, hogy hasznunk lenne belőle. Az újabban divatos halogén spot lámpák, nem hogy csökkentették volna az energia felhasználást, de jelentősen megnövelték. Ott ahol egy konyhában mennyezeten elhelyezett 60 W os égő megfelelő fényt adott, most a beépített szekrényeknél 3-5 db 50 W-os halogént szereltetnek, 60 W helyett 250 W-ot. A fogyasztáshoz képest alig észrevehető a megvilágítás növekedése. A divatot meg kell fizetni, sokkal többe kerül az alkatrész + több lesz a villanyszámlánk. Nem árt, ha a régi villamos hálózatunkat időnként átvizsgáltatjuk, sok probléma forrása a vezetékek nem megfelelő keresztmetszete, valamint a dobozokban lévő kötések nem megfelelő összekötése. A laza, sodrott csatlakozások melegszenek, azonkívül hogy tűzveszélyes, a nagyobb ellenállás miatt az energia egy része melegedés formájában elvész. A készülékek szenvednek, mivel a feszültség lecsökken. 230 V helyett jó, ha 200 V-ot kapnak.

Ez észrevehető, pl: az égők időnkénti elhalványulásában.

Ugyan így a biztosítékoknál is, ha régi elavultak vagy nem kellően vannak meghúzva a csavarok, szintén melegedés és energia veszteség lép fel. Ha fontos a pénztárcánk, ne hagyjuk!

A kiszolgált elöregedett gumiszigetelésű vezetékek, zárlati hiba forrása lehet és egyben balesetveszélyes is. A szigetelési hibán át, szivárgó áram folyik, amelyet a fogyasztásmérő mér, a fogyasztó pedig fizet érte. Az elhasználódott gumiszigetelésű és valószínűleg alumínium erű vezeték, feltehetően védőcsőbe van, amelyből a vezeték néhány esetben kihúzható, és helyére valószínűleg, behúzható a régi gumiszigetelésű vezetékek helyére, a rézerű, műanyag szigetelésű vezetékek, de ez csak a megfelelően kivitelezett csövezéseknél alkalmazható (sajnos).


Oldal tetejére


Kiemelt partnerünk

Anikó apartman
Készítette Ny.N. Minden jog fenntartva